Advies & Inspiratie

Wat betekent de IP-waarde?

De IP-waarde, oftewel “Ingress Protection” waarde, is een cruciale maatstaf die aangeeft in hoeverre elektrische apparaten zoals lampen beschermd zijn tegen het binnendringen van vaste stoffen zoals stof en zand, en vloeistoffen zoals water. Deze waarde wordt uitgedrukt in twee cijfers:

  • Het eerste cijfer staat voor de mate van bescherming tegen het binnendringen van vaste stoffen. Dit cijfer varieert van 0 (geen bescherming) tot 6 (volledige bescherming tegen stof).
  • Het tweede cijfer duidt de bescherming tegen vloeistoffen aan, variërend van 0 (geen bescherming) tot 8 (bescherming tegen langdurige onderdompeling onder druk).

Een hogere IP-waarde betekent een betere bescherming. Bijvoorbeeld, een lamp met een IP20-classificatie biedt minimale bescherming en is niet geschikt voor gebruik in vochtige omgevingen. Een lamp met een IP44-waarde is daarentegen spatwaterdicht en meer geschikt voor gebruik buitenshuis. Voor omgevingen waar lampen blootgesteld kunnen worden aan veel water of zelfs onderdompeling, zoals bij zwembadverlichting, zijn lampen met een IP-waarde van 65 of hoger, die volledig stof- en waterdicht zijn, de beste keuze. Het kiezen van de juiste IP-waarde is essentieel voor de veiligheid en duurzaamheid van verlichtingsoplossingen, vooral in uitdagende omgevingen.

1e IP-cijfer | Bescherming tegen vaste stoffen, voorwerpen en stof

Niveau Beschermd tegen / is: Effectief tegen bijvoorbeeld:
0 Niet beschermd
1 Voorwerpen groter dan 50mm Het per ongeluk aanraken met handen.
2 Voorwerpen groter dan 12,5mm Aantikken van het armatuur met vingers.
3 Voorwerpen groter dan 2,5mm Contact met draden, kabels en gereedschap.
4 Voorwerpen groter dan 1mm Aanraking met draden, kabels en gereedschap.
5 Beschermd tegen stof Contact met spanningvoerende delen, zoals bedrading, en tegelijk schadelijke ophoping van stof. Er kan stof binnendringen, maar dit beïnvloedt de werking niet.
6 Volledig stofdicht Het binnendringen van stof en contact met spanningvoerende delen, zoals bedrading.

2e IP-cijfer | Bescherming tegen vloeistoffen

Niveau Beschermd tegen waterkracht Het armatuur is:
0 Niet beschermd
1 Druppend water Beschermd tegen verticaal vallende waterdruppels.
2 Druppend water Bestand tegen waterdruppels die onder een maximale hoek van 15° vallen.
3 Sproeiend water Beschermd tegen water dat maximaal onder een hoek van 60° valt.
4 Spattend water Bestand tegen spatwater uit een willekeurige richting.
5 Waterstralen Beschermd tegen waterstralen met lage druk uit willekeurige richting.
6 Krachtige waterstralen Bestand tegen sterke waterstralen uit willekeurige richting.
7 Onderdompeling tot 1m diep Beschermd tegen tijdelijke onderdompeling in water; maximaal 30 minuten.
8 Onderdompeling dieper dan 1m Bestand tegen langdurige onderdompeling in water, onder druk.

 

 

 

IP44

Lampen met een IP44 indicatie zijn beschermd tegen voorwerpen  met een diameter groter dan 1 mm. Dit houdt in dat je met bijvoorbeeld een stroomdraad niet bij de stroom houdende delen van de lamp kan komen. De tweede 4 betekent dat de lamp spatwater dicht is waar het water dan ook vandaan komt. In de praktijk moeten lampen voor de badkamer minimaal IP44 gekeurd zijn. Bekijk snel onze collectie badkamer lampen.

IP54

Hoewel IP44 voldoende bescherming biedt voor buitenlampen verkopen wij een serie prachtige buitenlampen met de code IP54. Lampen met deze codering zijn beschermd tegen stof en zijn spatwater dicht. Ze hebben dus een hogere vaste stof waarde, maar dezelfde water waarde. Bekijk hier onze collectie buitenlampen.

IP65

Een lampen met deze code zijn stofdicht, bieden volledige beveiliging tegen spanning voerende voorwerpen en beschermen tegen waterstralen. Ook verlichting met IP65 zijn zeer geschikt voor de badkamer.

IP66

Lampen met de keuring IP66 zijn stofdicht, , bieden volledige beveiliging tegen spanning voerende voorwerpen en beschermen tegen harde waterstralen. Denk hierbij aan de waterstraal uit een kraan of douchekop.

IP67

Wanneer je in de douchebak of in het bad lampen hebt moeten deze minimaal de keuring IP67 hebben. Deze lampen zijn stofdicht en beschermd tegen onderdompeling tot 1 meter diep.

IP68

De hoogste bescherming. Lampen met de IP68 keuring zijn stofdicht en beschermt tegen verblijf onder water. Denk aan de verlichting in zwembaden.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.